Bij bezielen krijg ik de associatie met iets “een ziel” geven: een gedachte, een verlangen, een intentie. Iets of iemand in vuur en vlam zetten, inspireren en je ermee verbinden.

Kortom: een nogal energieke activiteit, die over het algemeen positieve energie oplevert.

De omkering ervan herken ik met name als kind. Ik werd vaak op een soort bestraffende toon aangesproken met: “Wat bezielt jou?” Alsof ik iets onoirbaars had gezegd of gedaan. Ik was me er niet van bewust. In mijn beleving had ik slechts “het goede” gedaan vanuit voor mij juiste intenties. Dat deze niet pasten bij- en binnen de opvattingen van mijn omgeving kan ik pas achteraf begrijpen. Kennelijk paste ik niet echt binnen het systeem. Het leidde wat mij betreft tot aanpassen om wel bij het systeem te horen. Het bezielen werd langzaamaan minder en minder, zo ook mijn energie. Een soort gelatenheid kwam ervoor in de plaats. Ik ging uit mijn kracht en deed ook niet meer waar ik goed in was. Ik verzuimde op mijn talenten te vertrouwen en deze in te zetten. Iets wat ik daarvoor wel deed.

Een patroon dat ik ook in organisaties tegenkom. Bezielde organisaties zijn energieke organisaties, met energieke medewerkers die elkaar inspireren en uitdagen. Zich bewust zijn van hun talenten en deze ook inzetten. Dat vraagt om lef en een onafhankelijke opstelling. De impact van deze energie is onvoorstelbaar groot en groots. Dit in tegenstelling tot organisaties waar de energie bijna uit is of erger nog: omgeslagen in negatieve energie. De impact hiervan laat zich raden. De winst- of verliesrekening hiervan opmaken, laat alleen maar rode cijfers zien. Uitgedrukt in o.a. negatieve emoties, tegenzin, weinig of niets voor elkaar over hebben, elkaar bewust dwars zitten/tegenwerken, gevoel van onveiligheid etc.

In mijn opinie jammer. Want, naast alle negatieve energie, kost het ook nog eens erg veel euro’s.

Vraag dus gerust, vanuit openheid en verwondering, aan een collega “Wat bezielt jou?”

Oftewel: “Waarvoor kom jij je bed uit?” Je hiervan bewustzijn kan je helpen focus te houden op wat jij in jouw leven en werk te doen hebt. Ik help je er graag bij.

Secured By miniOrange

Ik wil je graag een fijne tijd op mijn website geven. Als je verder gaat op deze website ga ik ervan uit dat je instemt met mijn cookiebeleid. Lees mijn beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten